Kierunki studiów
> Studia II stopnia
> Analityka produktów spożywczych
> analityka produktów spożywczych (mgr inż)
analityka produktów spożywczych (mgr inż) (S6-APS) | |
studia drugiego stopnia stacjonarne, 2 lata Język: język polski | Opis ogólny
Brak opisu dla tego programu.
|
Przyznawane kwalifikacje:
Magisterium na kierunku analityka produktów spożywczych
Dalsze studia:
studia doktoranckie, studia podyplomowe
Uprawnienia zawodowe:
Absolwent kierunku analityka produktów spożywczych dysponuje pogłębioną wiedzą z zakresu analityki chemicznej, pozwalającą na podjęcie pracy w przemyśle ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu spożywczego, w laboratoriach kontroli jakości, instytutach badawczych, na uniwersytetach oraz w innych instytucjach, niekoniecznie związanych z chemią. Absolwent posiada umiejętności samodzielnej pracy laboratoryjnej, znajomość procesów technologicznych ze szczególnym podkreśleniem procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, znajomość przepisów prawnych dotyczących ochrony własności intelektualnej, umiejętność interpretacji i ilościowego opisu zjawisk fizykochemicznych, pogłębioną wiedzę i umiejętności z zakresu technik analitycznych, w tym instrumentalnych, umiejętność tworzenia bezpiecznych i efektywnych stanowisk pracy laboratoryjnej, znajomość aspektów chemicznych procesów biologicznych, a także metod rachunkowych i statystycznych. Absolwent w trakcie studiów zdobywa wszystkie niezbędne w pracy kompetencje inżynierskie.
Podsumowując, absolwent kierunku analityka produktów spożywczych dysponuje szerokim zakresem wiedzy i umiejętności, które pozwalają na podjęcie pracy w różnorodnych sektorach związanych z przemysłem spożywczym. Jego umiejętności laboratoryjne, znajomość procesów technologicznych oraz wiedza na temat produktów spożywczych czynią go kompetentnym do pracy w przemyśle, instytutach badawczych, uniwersytetach.
Efekty kształcenia
Efekty uczenia się dla kierunku studiów analityka produktów spożywczych zostały zatwierdzone uchwałą nr 104/2020/2021 Senatu Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu z dnia 31 maja 2021 r. w sprawie ustalenia programu studiów na kierunku analityka produktów spożywczych (z późn. zm). Uchwała Senatu wraz z załącznikami dostępna jest na stronie internetowej uczelni: www.amu.edu.pl.