Historia i kultura Azji Środkowej 09-HIKLTRAS-22
Wiadomości ogólne o kulturze Azji Środkowej
Kultura Azji Środkowej a kultura europejska
Narodziny, obrządek kołyski, pierwsze kroki dziecka, obrzezanie
Zaręczyny, wesele, porwanie
Śmierć, pogrzeb i kult przodków
Savoir-vivre
Przesądy i zakazy
Medycyna ludowa
Kuchnia i kultura żywienia
Struktura rodowa-plemienna społeczeństwa
Miejsce płci w rodzinie i społeczeństwie (gender); znaczenie imion
Cele kształcenia
Kierunek studiów
Poziom przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Rok studiów (jeśli obowiązuje)
Efekty kształcenia
Ma podstawową wiedzę o kulturze różnych krajów Azji Środkowej
Rozumie różnice kulturowe między regionem a Polską i ogólnie Europą
Zna najważniejsze obyczaje związane z całym cyklem życia
Jest świadom znaczenia kultu przodków i miejsc pielgrzymki
Zna i odróżnia stroje ludowe ludów Azji Środkowej
Umie przestrzegać zasad savoir-vivre’u
Umie przygotować typowe dania kuchni regionu
Jest w stanie przystosować się do zwyczajów i przyjąć tradycje
Kryteria oceniania
- Przeczytanie lektur
- Udział w zajęciach
- Ocena udziału w dyskusji i ćwiczeń
- Zaliczenie
Literatura
Jasiewicz, Zbigniew. 1969. Uzbecy. Poznań: Wydawnictwo naukowe UAM.
Jasiewicz, Zbigniew. 2004. Rodzina, społeczność lokalna i grupa etniczna w Polsce i Azji Środkowej. Poznań: Wydawnictwo Poznańskie.
Olcott, Martha Brill. The Kazakhs. Stanford, California: Hoover Institution Press.
Penkala-Gawęcka, Danuta. 2006. Medycyna komplementarna w Kazachstanie. Poznań: Wydawnictwo naukowe UAM.
Tryjarski, Edward. 1991. Zwyczaje pogrzebowe ludów tureckich na tle ich wierzeń. Warszawa: Wydawnictwo naukowe PWN.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: