Uniwersytet im Adama Mickiewicza w Poznaniu - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
Kierunki studiów > Wszystkie studia > Analityka produktów spożywczych > analityka produktów spożywczych (mgr inż)

analityka produktów spożywczych (mgr inż) (S6-APS)

studia drugiego stopnia
stacjonarne, 2 lata
Język: język polski
Brak opisu dla tego programu.

Koordynatorzy ECTS:

Przyznawane kwalifikacje:

Magisterium na kierunku analityka produktów spożywczych

Dalsze studia:

studia doktoranckie, studia podyplomowe

Uprawnienia zawodowe:

Absolwent kierunku analityka produktów spożywczych dysponuje pogłębioną wiedzą z zakresu analityki chemicznej, pozwalającą na podjęcie pracy w przemyśle ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu spożywczego, w laboratoriach kontroli jakości, instytutach badawczych, na uniwersytetach oraz w innych instytucjach, niekoniecznie związanych z chemią. Absolwent posiada umiejętności samodzielnej pracy laboratoryjnej, znajomość procesów technologicznych ze szczególnym podkreśleniem procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, znajomość przepisów prawnych dotyczących ochrony własności intelektualnej, umiejętność interpretacji i ilościowego opisu zjawisk fizykochemicznych, pogłębioną wiedzę i umiejętności z zakresu technik analitycznych, w tym instrumentalnych, umiejętność tworzenia bezpiecznych i efektywnych stanowisk pracy laboratoryjnej, znajomość aspektów chemicznych procesów biologicznych, a także metod rachunkowych i statystycznych. Absolwent w trakcie studiów zdobywa wszystkie niezbędne w pracy kompetencje inżynierskie. Ponadto absolwent posiadający dodatkowe wykształcenie pedagogiczne jest dobrze przygotowany do nauczania chemii na poziomie szkoły średniej. Podsumowując, absolwent kierunku analityka produktów spożywczych dysponuje szerokim zakresem wiedzy i umiejętności, które pozwalają na podjęcie pracy w różnorodnych sektorach związanych z przemysłem spożywczym. Jego umiejętności laboratoryjne, znajomość procesów technologicznych oraz wiedza na temat produktów spożywczych czynią go kompetentnym do pracy w przemyśle, instytutach badawczych, uniwersytetach.

Efekty kształcenia

Efekty uczenia się dla kierunku studiów analityka produktów spożywczych zostały zatwierdzone uchwałą nr 104/2020/2021 Senatu Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu z dnia 31 maja 2021 r. w sprawie ustalenia programu studiów na kierunku analityka produktów spożywczych (z późn. zm). Uchwała Senatu wraz z załącznikami dostępna jest na stronie internetowej uczelni: www.amu.edu.pl.