Jedzenie jako źródło cierpień 20-KUDU-M-JZP
1. Wprowadzenie do tematyki wykładu, opis projektu zaliczeniowego
2. Odżywianie jako projekt publiczny – myśl Crottiego
3. Historia odżywiania od Grecji do średniowiecza, jedzenie jako przyjemność i wina (perspektywa foucaultowska)
4. Jedzenie pomiędzy tradycją a zmianą czyli o świątecznych obowiązkach i mękach
5. Jedzenie jako źródło władzy, wpływów i dyskryminacji czyli od barów szybkiej obsługi i śmieciowego jedzenia do kuchni elit
6. Restrykcje jedzeniowe w cyklu życia
7. Czy istnieje męskie jedzenie i męskie zaburzenia odżywiania?
8. Kobieta jako strażnik bramy i karmicielka
9. Otyłość i bycie szczupłym w kulturach świata
10. Zaburzenia odżywiania w kulturach świata
11. Kulturogram w terapii zaburzeń odżywiania
12-13 Arteterapia w zaburzeniach odżywiania
14. -15. Prezentacja projektów zaliczeniowych
Projekt zaliczeniowy obejmuje badania o charakterze ilościowym bądź jakościowym (możliwa jest także analiza źródeł) dotyczące problematyki związanej z odżywianiem się i jedzeniem. Przykładowe tematy:
Porównanie znaczenia jedzenia mięsa w konkretnie wybranych krajach (kręgach kulturowych)
Badanie ilościowe nad postrzeganiem anoreksji w Polsce (jakie znaczenie nadają anoreksji osoby różnej płci i w różnych grupach wiekowych)
Badanie jakościowe z osobami, które przedstawiają swoje zwyczaje jedzeniowe w czasie świąt i ich modyfikacje w ostatnich pokoleniach
Fotoobserwacja studenckiej stołówki plus wywiady z jedzącymi… czym jest dla nich takie jedzenie
Cele kształcenia
Informacja o tym, gdzie można zapoznać się z materiałami do zajęć
Kierunek studiów
Metody prowadzenia zajęć umożliwiające osiągnięcie założonych EK
Moduł zajęć/przedmiotu prowadzony zdalnie (e-learning)
Nakład pracy studenta (punkty ECTS)
Poziom przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne w zakresie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
K_W03 Student zna i rozumie historię rozwoju kulturoznawstwa jako dziedziny wiedzy o charakterze interdyscyplinarnym oraz o nowych kierunkach i koncepcjach teoretycznych, którą samodzielnie aktualizuje
K_W11 Student zna i rozumie funkcjonowanie poszczególnych, usytuowanych w konkretnym czasie i miejscu, sposobów uczestnictwa w wielu dziedzinach kultury i życia społecznego, pozwalających na kształtowanie wiedzy i zachowań w swoim bliższym i dalszym otoczeniu społeczno-kulturowym
K_U01 Student potrafi integrować, krytycznie interpretować i twórczo wykorzystywać ujęcia teoretyczne i podejścia badawcze właściwe dla kulturoznawstwa w nietypowych sytuacjach profesjonalnych
K_U09 Student potrafi w sposób pogłębiony analizować prace innych autorów, dokonywać syntez różnych idei i poglądów, dobierać metody i konstruować narzędzia badawcze, opracowywać i prezentować wyniki, pozwalające na rozwiązywanie także nietypowych problemów z zakresu wiedzy o mediach
K_U01 Student potrafi integrować, krytycznie interpretować i twórczo wykorzystywać ujęcia teoretyczne i podejścia badawcze właściwe dla kulturoznawstwa w nietypowych sytuacjach profesjonalnych
K_K02 Student jest gotów do wykazywania się aktywnością i inicjatywą w rozwiązywaniu problemów, wynikających ze zmian w kulturze najnowszej
Kryteria oceniania
Metodą oceniania jest projekt, przeprowadzony na koniec zajęć. W ramach tego projektu student ma zaprezentować pogłębioną refleksję na temat jednego z tematów poruszanych na zajęciach, wykazując się zdolnością do:
-zastosowania metod porównawczych (czyli np. porównania dwóch kręgów kulturowych w obszarze odżywiania, 2 sposobów rozumienia odżywiania czy zaburzeń odżywiania),
bądź zastosowania praktycznej aplikacji teorii. Będę oceniała kompleksowość podejścia do tematu, jego pogłębienie, odwołania do źródeł, a także sposób prezentacji.
Praktyki zawodowe
-
Literatura
Leczenie zaburzeń odżywiania. Pomost między nauką a praktyką red. M. Maine, B.H. Mc Gilley, D.W. Bunnel, wyd. Elsevier 2013
J. Conveney, Food, morals and meaning. The pleasure and ankiety of eating, Routledge 2006
K. Lebesco, P. Naccarato, Edible ideologies, University of New York Press, 2008
Reconstructing Obesity: The Meaning of Measures and the Measure of Meanings, Megan McCullough, Jessica Hardin (eds.), Berghahn Books, 2013.
C. Counihan, S. Kaplan, Food and gender. Identity and nutrition, Routledge 1998,
Bob Ashley, Food and Cultural Studies, Routledge 2004,
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: