Praktyki zawodowe 16-PZAW-LKEURP-11
Student/studentka w ramach praktyk zostanie zapoznany/a z następującymi zagadnieniami:
1. Cele i zadania zakładu pracy (misja, strategia, działania).
2. Podstawy prawne funkcjonowania zakładu pracy.
3. Przepisy wewnętrzne obowiązujące w zakładzie pracy (regulamin, statut).
4. Struktura organizacyjna zakładu pracy.
5. Mikro- i makrootoczenie organizatora praktyk.
6. Sposoby prowadzenia i obieg dokumentacji.
7. Nowoczesne technologie i systemy stosowane przez organizatora praktyk.
8. Zasady i standardy współpracy wewnętrznej.
9. Komunikacja w organizacji.
10. Kompetencje miękkie w pracy zawodowej.
Cele kształcenia
Informacja o tym, gdzie można zapoznać się z materiałami do zajęć
Kierunek studiów
Metody prowadzenia zajęć umożliwiające osiągnięcie założonych EK
Moduł zajęć/przedmiotu prowadzony zdalnie (e-learning)
Nakład pracy studenta (punkty ECTS)
Poziom przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Rok studiów (jeśli obowiązuje)
Wymagania wstępne w zakresie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji
Efekty kształcenia
Po zakończeniu modułu i potwierdzeniu osiągnięcia EK student /ka:
- zna strukturę organizacyjną podmiotu, w którym odbył praktykę zawodową, obowiązujące w nim przepisy wewnętrzne, jego misję, strategię rozwoju oraz zakres podejmowanych działań,
- zna najważniejsze podstawy prawne oraz przepisy wewnętrzne regulujące funkcjonowanie zakładu pracy – organizatora praktyk,
- zna w stopniu podstawowym mikro- i makrootoczenie zakładu pracy - organizatora praktyk oraz mechanizmy oddziałujące na jego funkcjonowanie,
- zna metody prowadzenia i obiegu dokumentacji stosowane przez organizatora praktyk,
- zna system i zasady przepływu informacji stosowane przez organizatora praktyk,
- zna zasady komunikowania się w organizacji, w zróżnicowanym środowisku zawodowym,
- zna najważniejsze programy komputerowe wykorzystywane przez organizatora praktyk, rozwija umiejętność ich obsługi,
- potrafi w praktyce wykorzystać zdobytą wiedzę na temat komunikacji, uwzględniając jej aspekt kulturowy (komunikacja międzypokoleniowa, międzykulturowa itp.),
- potrafi komunikować się z pracownikami różnego szczebla (komunikacja pozioma i pionowa, komunikacja formalna i nieformalna),
- potrafi komunikować się za pomocą nowoczesnych rozwiązań technologicznych,
- potrafi w podstawowym zakresie diagnozować problemy, w tym komunikacyjne, występujące w środowisku zawodowym, podejmować próby ich wyjaśnienia i neutralizacji,
- potrafi włączyć się w pracę zespołu i aktywnie uczestniczyć w realizacji zadań,
- jest gotów/gotowa do wykonywania zadań w sposób profesjonalny i zgodnie
z zasadami etyki zawodowej,
- jest gotów/gotowa do współtworzenia relacji interpersonalnych w środowisku zawodowym,
- jest gotów/gotowa do podejmowania działań w wymiarze interpersonalnym, grupowym i społecznym,
- jest gotów/gotowa do poszerzania swoich kompetencji zawodowych
w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych.
Kryteria oceniania
Metody oceniania:
- analiza dokumentacji (dziennik praktyk, karta praktyki),
- opinia opiekuna praktyk z ramienia zakładu pracy,
- metoda ankietowa.
*Zgodnie z § 11 regulaminu studenckich praktyk zawodowych, który obowiązuje w Instytucie Kultury Europejskiej UAM, zaliczenie praktyk odbywa się na podstawie złożonych przez studenta dziennika praktyk studenckich oraz karty praktyki. Dokumenty muszą zawierać podpis i pieczątkę imienną organizatora praktyk, który w ten sposób potwierdza fakt odbycia praktyki przez studenta. Student ma obowiązek złożyć pełnomocnikowi ds. praktyk studenckich dziennik praktyk studenckich i kartę praktyki w terminie wynikającym z planu studiów. Zaliczenia praktyk dokonuje pełnomocnik ds. praktyk studenckich po uprzedniej analizie dokumentacji oraz ankiety pozyskanej od studenta.
Praktyki zawodowe
W wymiarze 180 godzin.
Literatura
a) obowiązkowa:
Materiały zgodne z zaleceniami organizatora praktyk.
b) uzupełniająca:
Suchar M., Kariera i rozwój zawodowy, Gdańsk 2003.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: