Przygotowanie do praktyk zawodowych 16-PDPZA-11
Przedmiot ma za zadanie przygotować studentki i studentów do właściwej realizacji praktyk zawodowych.
Zakres tematyczny:
1. Organizacja, realizacja i warunki zaliczenia studenckich praktyk zawodowych
2. Organizator studenckich praktyk zawodowych
3. Podstawy bezpieczeństwa i higieny pracy w miejscu odbywania studenckich praktyk zawodowych
4. Praktyki a planowanie kariery zawodowej przez studenta/studentkę projektowania kultury
Cele kształcenia
Informacja o tym, gdzie można zapoznać się z materiałami do zajęć
Kierunek studiów
Metody prowadzenia zajęć umożliwiające osiągnięcie założonych EK
Moduł zajęć/przedmiotu prowadzony zdalnie (e-learning)
Nakład pracy studenta (punkty ECTS)
Poziom przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Rok studiów (jeśli obowiązuje)
Wymagania wstępne w zakresie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji
Koordynatorzy przedmiotu
Cele kształcenia przedmiotu cyklu
Efekty kształcenia
Po zakończeniu zajęć i potwierdzeniu osiągnięcia EU student/ka:
- zna i rozumie cele oraz zadania praktyk zawodowych, zasady ich organizacji i realizacji oraz warunki zaliczenia,
- zna i rozumie podstawowe przepisy z zakresu bezpieczeństwa
i higieny pracy, w tym odpowiednie procedury związane z wystąpieniem wypadku podczas realizacji praktyk zawodowych,
- potrafi nawiązać kontakt z zakładem pracy, przeprowadzić rozmowę na temat organizacji praktyk zawodowych,
- potrafi samodzielnie uzupełnić dokumentację potwierdzającą odbycie praktyk zawodowych,
- potrafi planować działania zawodowe, jest świadomy/a swoich mocnych i słabych stron, analizuje i wyjaśnia podstawowe problemy związane z miejscem odbywania praktyk zawodowych,
- jest gotów/gotowa do podjęcia i prawidłowej realizacji praktyk zawodowych, wykonywania działań zleconych przez organizatora praktyk.
Kryteria oceniania
Kryteria oceniania wg skali stosowanej w UAM:
bardzo dobry (bdb; 5,0): znakomita wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu
dobry plus (+db; 4,5): bardzo dobra wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu
dobry (db; 4,0): dobra wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu
dostateczny plus (+dst; 3,5): zadowalająca wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu
dostateczny (dst; 3,0): minimalna akceptowalna wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu
niedostateczny (ndst; 2,0): niezadowalająca wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu
Studenci i studentki są zobowiązani/e do udziału w indywidualnej sesji doradczej. Są zobligowani/e do zaliczenia dwóch zadań praktycznych realizowanych w ramach zajęć.
Elementy oceny końcowej:
• zadanie praktyczne (karta i dziennik praktyk) – 50%
• zadanie praktyczne (mapa myśli) – 50%
Praktyki zawodowe
Zgodnie z programem studiów.
Literatura
‒ Canfield J., Chee P., Coaching dla zwycięzców. Sprawdzone techniki urzeczywistniania marzeń i osiągania trudnych celów, Poznań 2014.
‒ Niermayer R., Umiejętności osobiste. Jak je rozwinąć i wykorzystać w pracy?, Warszawa 2009.
‒ Suchar M., Kariera i rozwój zawodowy, Gdańsk 2003.
Uwagi
W cyklu 2022/SL:
--- |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: