Organizacja imprezy i widowiska 16-OIIWI-11
Podczas zajęć student/ka będzie miał/a okazję zdobyć wiedzę teoretyczną oraz doświadczenie w zakresie organizacji wydarzeń kulturalnych.
Zakres tematyczny przedmiotu przedstawia się następująco:
1. Impreza i widowisko. Definicje, klasyfikacja, podstawy prawne
2. Organizator imprezy i widowiska. Zadania i obowiązki
3. Diagnoza potrzeb
4. Koncepcja wydarzenia
5. Cele i rezultaty
6. Budowanie zespołu organizacyjnego, podział obowiązków, harmonogram
7. Źródła finansowania, budżet
8. Promocja wydarzenia
9. Projekt jako forma organizacji imprezy i widowiska
Cele kształcenia
Informacja o tym, gdzie można zapoznać się z materiałami do zajęć
Kierunek studiów
Liczba godzin przedmiotu
Metody prowadzenia zajęć umożliwiające osiągnięcie założonych EK
Moduł zajęć/przedmiotu prowadzony zdalnie (e-learning)
Nakład pracy studenta (punkty ECTS)
Poziom przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Rok studiów (jeśli obowiązuje)
Wymagania wstępne w zakresie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji
Koordynatorzy przedmiotu
Cele kształcenia przedmiotu cyklu
Efekty kształcenia
Po zakończeniu zajęć i potwierdzeniu osiągnięcia EU student/ka:
- zna i rozumie podstawową terminologię z zakresu treści kształcenia,
- zna i rozumie podstawy prawne organizacji imprezy i widowiska
w Polsce,
- zna i rozumie rolę, zadania oraz obowiązki organizatora imprezy
i widowiska,
- zna i rozumie poszczególne etapy organizacji imprezy i widowiska oraz metody i narzędzia pracy stosowane podczas ich realizacji,
- potrafi przeprowadzić identyfikację pomysłu z potrzebami społecznymi,
- potrafi określić i scharakteryzować grupę docelową imprezy i widowiska,
- potrafi opracować harmonogram imprezy i widowiska,
- potrafi wypełnić wniosek o dofinansowanie imprezy i widowiska,
- potrafi opracować budżet imprezy i widowiska,
- potrafi promować wydarzenie w mediach tradycyjnych i cyfrowych (w zakresie podstawowym),
- potrafi zrealizować wydarzenie na skalę lokalną,
- jest gotów/gotowa do przyjmowania postawy krytycznej wobec przyswajanej wiedzy, rozumie potrzebę ustawicznego rozwoju osobistego i zawodowego,
- jest gotów/gotowa do podejmowania pracy w grupie przy organizacji imprezy i widowiska.
Kryteria oceniania
Kryteria oceniania wg skali stosowanej w UAM:
bardzo dobry (bdb; 5,0): znakomita wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu
dobry plus (+db; 4,5): bardzo dobra wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu
dobry (db; 4,0): dobra wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu
dostateczny plus (+dst; 3,5): zadowalająca wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu
dostateczny (dst; 3,0): minimalna akceptowalna wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu
niedostateczny (ndst; 2,0): niezadowalająca wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu
Studentki i studenci są oceniane/i za przygotowanie i aktywne uczestnictwo w zajęciach. Są zobligowane/i do realizacji projektu. Ocenie będzie również podlegać przygotowana przez nie/nich prezentacja oraz wniosek grantowy.
Elementy oceny końcowej:
• przygotowanie do zajęć i aktywne uczestnictwo w zajęciach – 10%
• prezentacja – 10%
• wniosek grantowy – 30%
• projekt – 50%
Praktyki zawodowe
---
Literatura
‒ M. Maziarka, G. Wiatr, P. Florjanowicz i in., Projekty kulturalne - krok po kroku, Warszawa 2005.
‒ S. Parszowski, A. Kruczyński, Imprezy masowe. Organizacja, bezpieczeństwo, dobre praktyki, Warszawa 2015.
‒ A. Płachtij, Z. Kaczmarek, K. Wasilkiewicz (red.), Niezbędnik projektanta kultury, Poznań 2018.
Uwagi
W cyklu 2022/SL:
--- |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: