Organizacja imprezy i widowiska 16-OIIW-11
Podczas zajęć student będzie miał okazję zdobyć wiedzę teoretyczną oraz doświadczenie w zakresie organizacji wydarzeń kulturalnych.
Zakres tematyczny przedmiotu przedstawia się następująco:
1. Impreza i widowisko:
• definicje i klasyfikacja,
• podstawy prawne,
• zadania i obowiązki organizatora,
• zabezpieczenie wydarzeń.
2. Etapy organizacji imprezy i widowiska:
• opracowanie koncepcji i założeń,
• identyfikacja pomysłu z potrzebami społecznymi (diagnoza),
• budowanie zespołu organizacyjnego,
• pozyskiwanie środków i planowanie budżetu,
• pozyskiwanie partnerów do realizacji przedsięwzięcia,
• podział obowiązków i harmonogram działań,
• promocja wydarzenia,
• realizacja imprezy i widowiska,
• rozliczenie przedsięwzięcia.
3. Koncepcja, cele i rezultaty:
• definicje i klasyfikacja,
• opracowanie koncepcji wydarzenia,
• metody wyznaczania celów (SMART, SMARTER, EXACT).
4. Pozyskiwanie środków finansowych i planowanie budżetu:
• źródła finansowania (programy grantowe, sponsorzy, crowdfunding),
• projekt jako sposób na zorganizowanie imprezy i widowiska,
• budżet wydarzenia.
5. Promocja wydarzeń:
• opracowanie planu promocji,
• promocja w mediach tradycyjnych (analogowych),
• promocja w mediach elektronicznych,
• rola rzecznika prasowego,
• pozyskiwanie patronów medialnych.
Rodzaj zajęć: ćwiczenia
W cyklu 2020/SZ:
Podczas zajęć student/ka będzie miał/a okazję zdobyć wiedzę teoretyczną oraz doświadczenie w zakresie organizacji wydarzeń kulturalnych. Zakres tematyczny przedmiotu przedstawia się następująco: 1. Impreza i widowisko: 2. Organizacja wydarzeń kulturalnych w trakcie pandemii wirusa SARS-CoV-2: 3. Etapy organizacji imprezy i widowiska: 4. Koncepcja, cele i rezultaty: 5. Pozyskiwanie środków finansowych i planowanie budżetu: 6. Promocja wydarzeń: Rodzaj zajęć: ćwiczenia |
Cele kształcenia
Informacja o tym, gdzie można zapoznać się z materiałami do zajęć
Kierunek studiów
Liczba godzin przedmiotu
Metody prowadzenia zajęć umożliwiające osiągnięcie założonych EK
Moduł zajęć/przedmiotu prowadzony zdalnie (e-learning)
Nakład pracy studenta (punkty ECTS)
Poziom przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Rok studiów (jeśli obowiązuje)
Wymagania wstępne w zakresie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Po zakończeniu modułu (przedmiotu) i potwierdzeniu osiągnięcia efektów kształcenia student/studentka
- zna i rozumie podstawową terminologię z zakresu treści kształcenia,
- zna i rozumie podstawy prawne organizacji imprezy i widowiska w Polsce,
- zna i rozumie rolę, zadania oraz obowiązki organizatora imprezy i widowiska,
- zna poszczególne etapy organizacji imprezy i widowiska,
- zna i rozumie metody wypracowywania koncepcji wydarzeń,
- zna i rozumie metody wyznaczania celów,
- zna wybrane źródła finansowania imprezy i widowiska,
- zna i rozumie metody promocji wydarzeń,
- potrafi scharakteryzować poszczególne etapy organizacji imprezy i widowiska,
- potrafi przeprowadzić identyfikację pomysłu z potrzebami społecznymi,
- potrafi określić i scharakteryzować grupę docelową imprezy i widowiska,
- potrafi opracować harmonogram działań, które należy podjąć, aby
prawidłowo zorganizować imprezę i widowisko,
- potrafi wypełnić wniosek o dofinansowanie imprezy i widowiska,
- potrafi opracować budżet imprezy i widowiska,
- potrafi opracować plan promocji wydarzenia,
- potrafi promować wydarzenie w mediach tradycyjnych i cyfrowych (w zakresie podstawowym),
- potrafi zrealizować wydarzenie na skalę lokalną,
- jest gotów / gotowa do przyjmowania postawy krytycznej wobec
przyswajanej wiedzy, rozumie potrzebę ustawicznego rozwoju osobistego
i zawodowego,
- jest gotów / gotowa do podejmowania pracy w grupie przy organizacji imprezy i widowiska.
Kryteria oceniania
Studenci są oceniani za przygotowanie i aktywne uczestnictwo w zajęciach. Są zobligowani do realizacji projektu. Ich wiedza, umiejętności i kompetencje
w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu, zostaną zweryfikowane poprzez kolokwium.
Elementy oceny końcowej:
• aktywność
• projekt
• kolokwium
Kryteria oceniania wg skali stosowanej w UAM:
bardzo dobry (bdb; 5,0)
dobry plus (+db; 4,5)
dobry (db; 4,0)
dostateczny plus (+dst; 3,5)
dostateczny (dst; 3,0)
niedostateczny (ndst; 2,0)
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy.
Literatura
‒ Maziarka M., Wiatr G., Florjanowicz P. i in., Projekty kulturalne - krok po kroku, Warszawa 2005.
‒ Parszowski S., Kruczyński A., Imprezy masowe. Organizacja, bezpieczeństwo, dobre praktyki, Warszawa 2015.
W cyklu 2020/SZ:
‒ Maziarka M., Wiatr G., Florjanowicz P. i in., Projekty kulturalne - krok po kroku, Warszawa 2005. |
Uwagi
W cyklu 2020/SZ:
Zajęcia odbywają się w formie zdalnej na platformie MS Teams. |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: