Wstęp do ekonomii 09-WEc-DU11
Przekazanie informacji z zakresu dot.:
• istoty gospodarowania
• zakładania działalności gospodarczej
• struktury przedsiębiorstwa
• doboru formy prawnej (w odniesieniu do sytuacji prawnej w Polsce; prezentacja treści w języku polskim)
Zasady pracy terminologicznej, w tym tworzenia glosariuszy.
Terminologia w języku obcym i polskim z zakresu ekonomiki przedsiębiorstwa
oraz jej kulturowe uwarunkowania
Cele kształcenia
Poziom przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Rok studiów (jeśli obowiązuje)
Wymagania wstępne w zakresie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji
Efekty kształcenia
Student porozumiewa się ze specjalistami w zakresie wybranych aspektów ekonomiki przedsiębiorstwa w języku obcym i polskim
jest świadomy kulturowych uwarunkowań komunikacji specjalistycznej w wybranej dziedzinie w Polsce i w danym kraju
rekonstruuje wiedzę specjalistyczną w oparciu o teksty specjalistyczne
potrafi opracować glosariusz dotyczący
wybranych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa
potrafi pracować w zespole nad konkretnym zadaniem, dostarczając partnerom impulsów merytorycznych oraz organizacyjnych
Kryteria oceniania
Test; Projekt; Prezentacja multimedialna; Streszczenie lektury fachowej; Przygotowanie glosariusza
Literatura
Dębski P. / Dębski D. (2015): Funkcjonowanie przedsiębiorstw. Cz.2: Podstawy funkcjonowania przedsiębiorstw. Warszawa: WSiP [rozdz. 2.2 i 2.3].
Literatura uzupełniająca będzie podawana na bieżąco w trakcie kursu
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: