Antropologia jedzenia 05-AJ-f-SZ-Etn
Zajęcia polegają na pracy i dyskusji nad tekstami, w ramach lektur analizowane są następujące zagdanienia:
tradycja antropologiczna (Harris, Douglas)
Teorie post-marksistowskie (Alisson, Althousser)
Teoria materializmu kulturowego w antropologii (Harris)
Antropologia ekonomiczna i interdyscyplinarność badań nad jedzeniem (Sen)
Interdyscyplinarność w badaniach antropologicznych i pokrewnych
Antropologia codzienności (Sulima)
Wyzwania etnometodologii (Roch)
Struktura i system społeczny (Strauss, Bourdieu)
Teorie postkolonialne (Miller)
Cele kształcenia
Kierunek studiów
Liczba godzin przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Posiada pogłębioną i uporządkowaną wiedzę teoretyczną z zakresu etnologii, antropologii kulturowej i nauk pokrewnych
Rozumie zaawansowane metody analizy i interpretacji właściwe wybranym tradycjom teoretycznym/ badawczym w obrębie etnologii i antropologii kulturowej oraz w dyscyplinach pokrewnych
Odpowiednio stosuje wiedzę teoretyczną w opisie zjawisk kulturowych
Dostrzega powiązania interdyscyplinarne etnologii i antropologii kulturowej z innymi naukami społecznymi
Posiada kompleksową wiedzę o naturze zjawisk społecznych/ kulturowych
Posiada umiejętność integrowania wiedzy teoretycznej z zakresu etnologii, antropologii kulturowej i nauk pokrewnych
Jest świadomy poziomu swojej wiedzy i umiejętności wykorzystywania teorii społecznych w praktyce
Kryteria oceniania
Aktywność na zajęciach i zaliczenie.
5,0 – znakomita wiedza, umiejętności i kompetencje personalne i społeczne
4.5 – bardzo dobra wiedza, umiejętności i kompetencje personalne i społeczne
4.0 – dobra wiedza, umiejętności i kompetencje personalne i społeczne
3.5 – zadawalająca wiedza, umiejętności i kompetencje personalne i społeczne, ale ze znacznymi niedociągnięciami
3.0 – zadawalająca wiedza, umiejętności i kompetencje personalne i społeczne, ale z licznymi błędami
2.0 – niezadawalająca wiedza, umiejętności i kompetencje personalne i społeczne
Praktyki zawodowe
brak
Literatura
Allison, Anne, Japanese Mothers and Obentos. The Lunch-Box as Ideological State Apparatus w: Food and Culture. A Reader. Routledge Press, Londyn 1997
Bockenheim, Krystyna, Przy polskim stole, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław, 2003.
Brillant – Savarin, , Fizjologia smaku,
Czekalski, Tadeusz, Czasy współczesne w: Chwalba, Andrzej (red.), Obyczaje w Polsce. Od średniowiecza do czasów współczesnych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005
Douglas, Mary, Deciphering a Meal w: Food and Culture. A Reader. Routledge Press, Londyn 1997
Douglas, Mary, Fundamental Issues in Food Problems, w: Current Anthropology, nr 25 / 1984.
Goody, Jack, Industrial Food. Towards the Development of a World Cuisine, w: Food and Culture. A Reader. Routledge Press, Londyn 1997
Harris, Marvin, Krowy, świnie, wojny i czarownicy, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1985.
Levi – Strauss, Claude, The Culinary Triangle, w: Partisan Review 33, 1966.
McIntosh, Alex i Zey, Mary, Women as Gatekeepers of Food Consumption: a Sociological Critique w: Counihan, Carole M., Kaplan, Stephen L. (red.) Food and Gender. Identity and Power, Harwood Academic Publishers, Amsterdam, 1998
Mintz, Sydney W., Time, Sugar, and Sweetness w: Marxist Perspectives, nr 2
Miller, Daniel. "Coca-Cola: a black sweet drink from Trinidad" Material cultures (1998): 169.
Pottier, Johan, Anthropology of Food. The Social Dynamics of Food Security, Polity Press, Cambridge, 1999.
Sen, Amartya. Poverty and famines: an essay on entitlement and deprivation. Oxford university press, 1981.
Stegner, Tadeusz “Heretyckie jadło” czyli o polsko – niemieckich relacjach kulinarnych w XIX i na początku XX wieku w: tenże W kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie kultur. Arche, Gdańsk, 2003
Stomma, Ludwik, Dzieje smaku, Wydawnictwo Sens, Poznań 2003.
Sulima, Roch, Antropologia codzienności, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2000.
Szromba – Rysowa, Zofia, Pożywienie ludności wiejskiej na Śląsku, Ossolineum, Kraków, 1978.
Szromba – Rysowa, Zofia, Przy wspólnym stole. Z obyczajowości współczesnej wsi karpackiej, Ossolineum 1988.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: