Podstawy turystyki - specjalizacja kulturowa i turystyczna 03-PT-21SDL
Treści programowe dla przedmiotu:
- turystyka – ogólna charakterystyka, klasyfikacja imprez ruchu turystycznego, zarys dziejów turystyki, krajowy i zagraniczny ruch turystyczny,
- turystyka jako przedmiot badań naukowych, metody stosowane w badaniach zagadnień turystycznych,
- podstawowa terminologia turystyczna, piśmiennictwo z zakresu turystyki,
- charakterystyka podstawowych form ruchu turystycznego, produkt turystyczny – produkty markowe turystyki polskiej i słowiańskie,
eufunkcje turystyki, dysfunkcje turystyk,
- dylematy rozwoju turystyki – case study, sezonowość w turystyce, analiza sezonowości w wybranych krajach i regionach Polski oraz krajów słowiańskich,
- struktura aktywności turystycznej ludności, typologia turystów. wpływ turystyki na człowieka oraz środowisko naturalne, społeczno-kulturowe i gospodarcze,
- organizacja turystyki w Polsce: organizacje turystyczne, organizatorzy i usługodawcy w branży turystycznej,
- organizacje turystyczne na świecie i współpraca międzynarodowa, gromadzenie materiałów z zakresu turystyki.
Cele kształcenia
Kierunek studiów
Metody prowadzenia zajęć umożliwiające osiągnięcie założonych EK
Nakład pracy studenta (punkty ECTS)
Poziom przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Rok studiów (jeśli obowiązuje)
Efekty kształcenia
Po zakończeniu przedmiotu (modułu) i potwierdzeniu osiągnięcia efektów uczenia się student/ka:
- potrafi zdefiniować podstawowe pojęcia i zagadnienia turystyczne,
- potrafi określić podmioty uczestniczące w ruchu turystycznym w zależności od ich charakteru,
- zna niezbędną dokumentację związaną z organizacją imprez turystycznych,
- zna przepisy prawne w zakresie turystyki i potrafi wskazać na istotne przepisy prawne w zakresie turystyki,
- zna najważniejsze instytucje kultury i organizacje turystyczne w krajach słowiańskich,
- potrafi zastosować multimedialne techniki komunikacyjne w turystyce.
Kryteria oceniania
Skala ocen:
bardzo dobry (bdb; 5,0): znakomita wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne.
dobry plus (+db; 4,5): bardzo dobra wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne.
dobry (db; 4,0): dobra wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne.
dostateczny plus (+dst; 3,5): zadowalająca wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne, ale ze znacznymi niedociągnięciami.
dostateczny (dst; 3,0): zadowalająca wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne, ale z licznymi błędami.
niedostateczny (ndst; 2,0): niezadowalająca wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne.
Literatura
Zalecana literatura:
Różycki P., Zarys wiedzy o turystyce, Kraków 2009.
Alejziak W., Turystyka w obliczu wyzwań XXI wieku, Kraków 2000.
Winiarski R. (red.), Turystyka w naukach humanistycznych, Warszawa 2008.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: