Związki organiczne w kosmetyce 02-ZOKU
Celem nadrzędnym jest dostarczenie studentom odpowiedzi na następujące pytania: Skąd się biorą związki organiczne stosowane w kosmetyce? Dlaczego posiadają taką a nie inną strukturę? Jak i dlaczego działają? EFEKTY KSZTAŁCENIA. Studenci po odbyciu kursu powinni:
- prawidłowo rozpoznawać ingrediencje kosmetyczne oraz znać ich wartość, przyporządkowywać ich funkcję w recepturach kosmetycznych,
- znać podstawy ich syntezy (technologii) oraz korelować aktywność lub właściwości związków z ich strukturą;
- być zaznajomieni z etykietami produktów kosmetycznych (także z angielskim nazewnictwem składników);
- posiadać podstawową teoretyczną i praktyczną znajomość preparatyki organicznej oraz metod charakteryzowania związków i mieszanin organicznych, zwłaszcza instrumentalnych (NMR, IR, GC, HPLC, MS);
- potrafić zbierać, interpretować oraz prezentować dane eksperymentalne;
- stosować profesjonalne bazy danych związanych z przedmiotem (informacja naukowa, patentowa oraz regulacje prawne) oraz krytycznie interpretować informacje naukowe oraz marketingowe.
Literatura
1) R. Malinka, Zarys chemii kosmetycznej, Wyd. Volumed, Wrocław, 1999.
2) W. Brud, R. Glinka, Technologia kosmetyków, Łódź 2001.
3) K. Gawrońska, K. Kacprzak, Chemia kosmetyczna. Ćwiczenia laboratoryjne, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań, 2008.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: