Podstawy enologii. Chemia i mikrobiologia wina. 02-PENM
Zapoznanie studentów z większością podstawowych procesów mikrobiologicznych i chemicznych zachodzących podczas produkcji wina. Szczególny nacisk położony jest na chemizm procesów poczynając od fermentacji alkoholowej, kończąc na procesach starzenia wina czerwonego w butelkach. Poza przedstawieniem podstawowych procesów chemicznych, wykład ma na celu zaznajomienie z "kulturą" wina , szczepami winorośli, pielęgnacją winnic i ochroną przed szkodnikami.
Efektem kształcenia ma być znajomość złożoności procesów podczas produkcji win gronowych poczynając od sadzonki winorośli do wina w beczce lub butelce. Ponadto ma służyć podniesieniu kultury spożywania wina.
Literatura
1. P. Ribéreau-Gayon, D. Dubourdier, B. Donéche, A. Lonvaud, "Handbook of Enology" vol.1 and 2, Wiley & Sons Ltd, 2006
2. M. Montignac, "Magia Wina", Artvitae, 2005
3. R. Zienkiewicz, "Sztuka Wina", Almapress, 1996
4. Oprac. wieloautorskie, "Wino", Tandem Verlag GmbH, 2008
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: