Conducted in
terms:
2021/SL, 2020/2021
ECTS credits:
unknown
Organized by:
Adam Mickiewicz University, Poznań
(in Polish) Język włoski od kuchni: włoski z elementami kuchni, kultury i sportu, A1 3028-WLOSKI-KKS-A1
This course has not yet been described...
Term 2021/SL:
None |
Module learning aims
Term 2021/SL: (in Polish) C1 Przekazanie wiedzy dotyczącej alfabetu i zasad pisowni j. włoskiego.
C2 Przekazanie wiedzy o podstawowych środkach językowych (leksykalnych, gramatycznych, ortograficznych i fonetycznych), określonych dla poziomu A1 ESOKJ dla języka włoskiego.
C3 Ćwiczenie użycia poznanych struktur gramatycznych ze szczególnym uwzględnieniem konwersacji i wypowiedzi ustnej.
C4 Wprowadzanie i utrwalanie słownictwa związanego z kolejnymi grupami tematycznymi (pogoda, rodzina, opis miejsca, domu, środki transportu, preferencje i upodobania, czas, produkty spożywcze i krótkie przepisy kulinarne).
C5 Wyrobienie umiejętności zastosowania poznanych struktur językowych w sytuacjach życia codziennego.
C6 Rozwijanie kompetencji językowych w zakresie formułowania wypowiedzi ustnych.
C7 Rozwijanie umiejętności pisania krótkich wypowiedzi o tematyce codziennej (opis mieszkania, człowieka, rodziny, przepisy kulinarne, pogoda, preferencje list nieformalny, krótki e-mail, zaproszenie, proste ogłoszenie, krótkie i proste teksty informacyjne).
C8 Zapoznanie Studentów z elementami kulturowymi charakterystycznymi dla włoskiego obszaru językowego (włoska niespieszność, śniadania na słodko, śniadania w barze, bar sport, przywiązanie do tzw. małej ojczyzny - campanilismo, różnice pomiędzy Północą a Południem Włoch).
C9 Przekazanie wiedzy o wzajemnych relacjach pomiędzy językiem a kulturą włoskiego obszaru językowego.
C10 Zapoznanie z elementami współczesnego życia kulturalnego Włoch.
C11 Rozwinięcie umiejętności komunikacji i pracy w grupie, ze szczególnym uwzględnieniem konwersacji.
C12 Rozwinięcie umiejętności samooceny i samodzielnej pracy nad językiem.
C13 Kształtowanie świadomości o wielokulturowości Polski, Europy i świata, a także otwartości na kultury obcojęzyczne – rozwijanie komunikacji kulturowej i interkulturowej.
| Term 2020/2021: (in Polish) Przekazanie wiedzy dotyczącej alfabetu i zasad pisowni j. włoskiego.
Przekazanie wiedzy o podstawowych środkach językowych (leksykalnych, gramatycznych, ortograficznych i fonetycznych), określonych dla poziomu A1 ESOKJ dla języka włoskiego.
Ćwiczenie użycia poznanych struktur gramatycznych ze szczególnym uwzględnieniem konwersacji i wypowiedzi ustnej.
Wprowadzanie i utrwalanie słownictwa związanego z kolejnymi grupami tematycznymi (pogoda, rodzina, opis miejsca, domu, produkty spożywcze i krótkie przepisy kulinarne, upodobania).
Wyrobienie umiejętności zastosowania poznanych struktur językowych w sytuacjach życia codziennego.
Rozwijanie kompetencji językowych w zakresie formułowania wypowiedzi ustnych.
Rozwijanie umiejętności pisania krótkich wypowiedzi o tematyce codziennej (opis mieszkania, człowieka, rodziny, przepisy kulinarne, list nieformalny, krótki e-mail, zaproszenie, proste ogłoszenie, krótkie i proste teksty informacyjne).
Zapoznanie Studentów z elementami kulturowymi charakterystycznymi dla włoskiego obszaru językowego (śniadania na słodko, śniadania w barze, bar sport, przywiązanie do tzw. małej ojczyzny- Italia minore, campanilismo, gesty włoskie, różnice pomiędzy Północą a Południem Włoch itd.).
Przekazanie wiedzy o wzajemnych związkach pomiędzy językiem a kulturą włoskiego obszaru językowego.
Zapoznanie z elementami współczesnego życia kulturalnego Włoch.
Rozwinięcie umiejętności komunikacji i pracy w grupie, ze szczególnym uwzględnieniem konwersacji.
Rozwinięcie umiejętności samooceny i samodzielnej pracy nad językiem.
Kształtowanie świadomości o wielokulturowości Polski, Europy i świata, a także otwartości na kultury obcojęzyczne – rozwijanie komunikacji kulturowej i interkulturowej. |
Notes
Term 2021/SL:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: