Conducted in
terms:
2021/SL, 2022/SL, 2023/SL
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Institute of European Culture in Gniezno
Professional Traineeship 16-PZPK-33
This course has not yet been described...
Module learning aims
(in Polish) Cel ogólny:
Studenckie praktyki zawodowe umożliwiają studentom zapoznanie się
z organizacją i funkcjonowaniem środowiska zawodowego. Dają im sposobność do nabycia nowych umiejętności i wykorzystania wiedzy zdobytej podczas realizacji programu studiów.
Cele szczegółowe:
̶ zapoznanie studentów ze specyfiką funkcjonowania zakładu pracy działającego w sektorze kultury:
• podstawy prawne,
• przepisy wewnętrzne (statut, regulamin pracy),
• struktura organizacyjna,
• misja,
• strategia i zadania,
• system i zasady przepływu informacji,
• sposoby prowadzenia i obieg dokumentacji,
• mikro- i makrootoczenie,
̶ zdobycie przez studentów doświadczenia zawodowego w obszarze kultury, poznanie od strony praktycznej różnych aspektów pracy na stanowiskach zgodnych z kierunkiem studiów oraz specjalnościami, tj. animacją ruchu turystycznego i promocją dziedzictwa kulturowego,
̶ kształtowanie u praktykantów postawy zawodowej opartej na zaangażowaniu, budowaniu pozytywnych relacji interpersonalnych
i profesjonalizmie,
̶ przygotowanie ich do samodzielnej pracy i brania odpowiedzialności za powierzone im działania,
̶ nawiązanie przez studentów kontaktu z potencjalnymi pracodawcami,
̶ zebranie, za zgodą organizatora praktyk, materiałów i danych przydatnych
w procesie opracowywania pracy licencjackiej.
Information on where to find course materials
(in Polish) Z materiałami do zajęć można zapoznać się w Bibliotece IKE UAM.
Regulamin praktyk jest dostępny na stronie IKE UAM http://ike.amu.edu.pl/studenci-2/praktyki/
Dodatkowe informacje na temat praktyk znajdują się na wskazanej stronie oraz w gablocie na I piętrze.
Major
(in Polish) projektowanie kultury
Methods of teaching for learning outcomes achievement
(in Polish) Realizacja praktyk zawodowych, a w ich ramach m.in.:
- dyskusja,
- praca z tekstem,
- rozwiązywanie zadań,
- praca w grupach.
Course module conducted remotely (e-learning)
(in Polish) nie
Student workload (ECTS credits)
(in Polish) 120 godzin
Punkty ECTS: 4
Cycle of studies
1st cycle
Module type
compulsory
Year of studies (where relevant)
Year 3
Pre-requisites in terms of knowledge, skills and social competences
(in Polish) Osoba podejmująca praktyki zawodowe powinna spełniać poniższe wymagania wstępne:
- w zakresie wiedzy:
• zna i rozumie cele oraz zadania praktyk zawodowych,
• zna i rozumie zasady organizacji, realizacji i zaliczenia praktyk zawodowych,
• zna i rozumie prawa oraz obowiązki praktykanta,
• zna i rozumie regulamin praktyk zawodowych obowiązujący w IKE UAM,
• zna i rozumie podstawowe przepisy z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy,
• zna odpowiednie procedury w razie wystąpienia wypadku podczas realizacji
praktyk zawodowych,
- w zakresie umiejętności:
• potrafi nawiązać kontakt z zakładem pracy - potencjalnym organizatorem
praktyk zawodowych, wie, jak komunikować się z jego przedstawicielami,
• potrafi samodzielnie uzupełnić dokumentację potwierdzającą odbycie praktyk
zawodowych,
• potrafi analizować i wyjaśniać podstawowe problemy związane z miejscem
odbywania praktyki zawodowej,
• potrafi planować działania zawodowe, jest świadomy swoich mocnych
i słabych stron,
- w zakresie kompetencji społecznych:
• jest gotów do poszerzania indywidualnych obszarów poznawczych,
• jest gotów do współtworzenia relacji interpersonalnych w miejscu realizacji
praktyk zawodowych,
• jest gotów do podjęcia i prawidłowej realizacji praktyk zawodowych,
• jest gotów do podejmowania działań zawodowych zleconych przez
organizatora praktyk.
Za przygotowanie studentów do realizacji praktyk odpowiada pełnomocnik ds. praktyk studenckich.
Course coordinators
Term 2023/SL: | Term 2022/SL: | Term 2021/SL: |
Module learning aims
(in Polish) Cel ogólny:
Studenckie praktyki zawodowe umożliwiają studentom zapoznanie się
z organizacją i funkcjonowaniem środowiska zawodowego. Dają im sposobność do nabycia nowych umiejętności i wykorzystania wiedzy zdobytej podczas realizacji programu studiów.
Cele szczegółowe:
̶ zapoznanie studentów ze specyfiką funkcjonowania zakładu pracy działającego w sektorze kultury:
• podstawy prawne,
• przepisy wewnętrzne (statut, regulamin pracy),
• struktura organizacyjna,
• misja,
• strategia i zadania,
• system i zasady przepływu informacji,
• sposoby prowadzenia i obieg dokumentacji,
• mikro- i makrootoczenie,
̶ zdobycie przez studentów doświadczenia zawodowego w obszarze kultury, poznanie od strony praktycznej różnych aspektów pracy na stanowiskach zgodnych z kierunkiem studiów oraz specjalnościami, tj. animacją ruchu turystycznego i promocją dziedzictwa kulturowego,
̶ kształtowanie u praktykantów postawy zawodowej opartej na zaangażowaniu, budowaniu pozytywnych relacji interpersonalnych
i profesjonalizmie,
̶ przygotowanie ich do samodzielnej pracy i brania odpowiedzialności za powierzone im działania,
̶ nawiązanie przez studentów kontaktu z potencjalnymi pracodawcami,
̶ zebranie, za zgodą organizatora praktyk, materiałów i danych przydatnych
w procesie opracowywania pracy licencjackiej.
Bibliography
Term 2021/SL:
None |
Notes
Term 2021/SL:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: